landschap noord van Fedddersen Wierde ↑
(de akkers in centrum van het beeld→) locatie op de kaart klik op kleine foto voor vergroting ↓
Feddersen wierde was een van de 9 wurte die over een afstand van 10 km op een wat hoger gelegen oeverwal lagen van Alsum tot Weddewarden op de vroegere Weser-oever.
In de 1e eeuw vC is men op de kwelder gaan wonen in een vlaknederzetting. Uit deze eerste bewoningsfasen zijn vijf woonstalhuizen op vijf ongeveer gelijke erven gedocumenteerd (families?). Maar in de eerste eeuw nC. is men vanwege hogere waterstanden daar overheen al een terp gaan bouwen.
In de loop der tijden is men ook andere typen huizen gaan bouwen. Kleine, vaak in groepjes op één erf. Kennelijk bedoeld voor uitoefening van diverse ambachten. Een soort bedrijventerrein. Maar ook grote, hallenhuizen. Vanaf de 2e eeuw nC. was er steeds een groot woonhalhuis aanwezig, later zelfs 2. Parallel aan deze ontwikkelingen moeten ook sociale en welstandsontwikkelingen hebben plaatsgevonden.
Van bijna alle houten bouwsels zijn resten overgebleven en gedocumenteerd. Ook werden veel voorwerpen en gereedschap gevonden van diverse materialen, bijv. van been, gewei en ander organisch materiaal. Evenals kledingresten van wol en leer, samen met keramiek en metalen voorwerpen. En zaken uit de romeinse wereld.
Tot en met de 5e eeuw nC werd de wurt 7x verhoogd. Het totale oppervlak werd uiteindelijk bijna 4 ha, de doorsnee zo’n 200m en de hoogte bedroeg toen ongeveer 4m. In de 8 woonfases werden 175 behuizingen en 144 spiekers gebouwd.
In de 5e eeuw vertrokken van hier de Saksen naar het westen en Engeland. Hierna is de wurt niet meer bewoond geweest.
Feddersen Wierde is tussen 1955 en 1963 bijna volledig opgegraven. Zorgvuldig onderzoek alles heeft tot tal van nieuwe inzichten geleid over hoe men in de oude tijden leefde.
Maar anders dan in bepaalde gevallen elders (bijv. bij Fallward, zie daar), werden in of bij Feddersen Wierde nauwelijks graven aangetroffen. In elk geval niet in een grafveld. Dat is opmerkelijk en ook wel jammer, omdat de grafvelden vaak inzicht geven in de sociale- en welstandsgeleding van een dorp, met name door de grafgiften.
Nu is op de plek, achter een klein info-bord, een lage met gras bedekte heuvel te zien, in gebruik als weideland.
Veel vondsten zijn tentoongesteld in museum Burg Bederkesa in Bad Bederkesa. Daar zijn ook bijgaande binnenfoto’s gemaakt.
De effecten van de opgravingen op de archeologie zijn zo bijzonder, dat ik toch aandacht besteed aan deze wurt, ook al is er nu niet meer te zien dan een heuveltje rest-aarde achter een bordje. ↓