Klik op foto voor vergroting LINKS: ONDERAAN DE PAGINA klik hier voor de warften op de kaart
In Nordfriesland, het Noordzee kustgebied in Sleeswijk-Holstein, ongeveer van Husum tot de Deense grens, liggen ook veel warften.
Het gebied heeft sinds de 12e eeuw een complexe historie van landontwikkeling. Enerzijds waren er grote inbraken van de zee maar anderzijds ging men toch de overspoelde bodem gebruiken. Dat was namelijk vruchtbare kleigrond geworden.
Het ontwikkelingsproces ging onder andere gepaard met het ontstaan van halligen, (nog onbedijkte) eilanden, die ‘s zomers goede weidegrond boden. Voor de zekerheid ging men daarop terpen aanleggen – hier Warften genoemd. Later werden halligen, inclusief de opgeworpen warften, ingedijkt. Dat gebeurde al of niet in combinatie met omliggend (hoger) kweldergebied. Zo’n buitendijkse polder wordt Koog genoemd. Daarvan zijn er in Nordfriesland zo’n dertig te vinden. De oudste is van 1456 en de jongste zijn van 1959 en 1987. Het land van Theodor Storms Schimmelruiter!
Dorpsterpen of -wierden zoals we die in Nederland kennen vind je hier eigenlijk niet. Erg oud zijn de warften meestal ook niet en in verhouding zijn ze klein. Slechts een enkele heeft bijvoorbeeld een kerk – met streekfunctie.
Uit het gebied met de voormalige hallig Dagebüll als noordelijkste en de Hamburger hallig als zuidelijkste, worden hier 26 warften gepresenteerd via onderstaande links:
Bahnenswarft Broderswarft Christianswarft Diedrichswarft Eggenswarft Fedderswarft Gabriëlswarft (=Kirchwarft Fahretoft) Grosse/Kleine Gaarde Grüne Warft Hamburg Hallig Jannenswarft Kirchwarft Dagebüll Kirchwarft Ockholm Lütt Jenswarft Nordwarft Ostjakobswarft Peterswarft Dagebüll Peterswarft Ockholm Redlefswarft Sönnenswarft Söschenswarft Süderwarft Süder Waygaard Tychswarft Tyenswarft Westjakobswarft