Hamburg Hallig

lokatie op de kaart                                                                                 klik op foto voor vergroting

Naast Nordstrand, Pellworm, en Nordstrandischmoor is de Hamburger Hallig een restant van het oorspronkelijke eiland Strand. De Buchardivloed van 1634 heeft het eiland verwoest. De tegenwoordige Hallig bestond daarvoor als de Amsinck Koog op het voormalige eiland. De naam Hamburger Hallig stamt uit 1781 en is ontleend aan het feit dat de grond werd gekocht door 2 mensen uit Hamburg. De grote warft heeft die grote stormvloed overleeft en heeft daarmee veel mensen van omliggende warften het leven gered.
Er zijn meerdere pogingen gedaan om de hallig te omdijken, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. De huidige dam is sinds 1901 berijdbaar, nadat sinds 1859 pogingen tot aanleg waren ondernomen.

Het huidige schiereiland staat ongeveer 6ox per jaar onder water. Er liggen 3 warften op: Halverwege ligt de Schafsberg, bij hoogwater toevluchtsoord voor de schapen daar en bebouwd met de NABU kijk- en schuilhut. Bij de zuidpunt van de ongeveer ovaalvormige eigenlijke hallig ligt de Kuhberg, een niet zo grote en hoge, onbebouwde warft, ook bedoeld als vluchtheuvel voor het vee. En aan de noordkant ligt de grootste warft, met een restaurant, een grote werkschuur en bijbehorende gebouwen.