Imsum – beim Ochsenturm

locatie op de kaart                                                                                   klik op foto voor vergroting

De kirchwurt ligt nu pal achter de zeedijk. Op de wurt staat, met nog een boerderijtje, de uitkijktoren Ochsenturm. Die is het uiteindelijke restant van de kerk die rond 1218 op die plek op een wurt gebouwd werd tbv de dorpen Weddewarden, Dingen (nu: Imsum), Lebstedt, Luppinge (beide door de zee verzwolgen) en het voormalige Imsum (nu Imsum am Ochsenturm. De naam Imsum is in 1954 bij een soort gemeentelijke her-indeling overgegaan op het voormalige Dingen). Het kerkhof is nog steeds in gebruik.

Het huidige Imsum (geen foto’s) maakte deel uit van de keten van wurte die liep van Alsum tot Weddewarden. Die bestond uit 9 wurte over een afstand van ruim 10km. Hij lag op een wat hoger gelegen oeverwal langs de vroegere Weser-oever. Bij Dingen werd in 1888 bij toeval een grafveld ontdekt. Daaropvolgende onderzoeken brachten 40 graven aan het licht van zowel urn-begravingen, brandgraf-begravingen en gewone begravingen.