Dorum

locatie op de kaart                                                                                  klik op foto voor vergroting

Dorum was een onderdeel van de keten van wurte die liep van Alsum tot Weddewarden. Die bestond uit 9 wurte over een afstand van ruim 10km. Hij lag op een wat hoger gelegen oeverwal langs de vroegere Weser-oever.
Het hele land Wursten, dus ook Dorum, werd vanaf de 6e eeuw opnieuw bewoond door de Friezen, nadat daarvoor de Saksen het verlaten hadden. Eerst waren er (huis)terpen aangelegd, die tot in de middeleeuwen uit- en samengroeiden. Zo ontstonden ook Dorum en Alsum, die later ook weer samengroeiden. Tussen Alsum en Dorum is nog goed een ‘dalletje’ te herkennen.
Dorum is een practisch ronde wurt van plm 300m, met radiale opzet. Die is vooral aan de randen goed te herkennen. Het kerkterrein ligt excentrisch in het zuidoosten. De kruin ligt iets westelijker.
De oudste delen van de St Urbanus kerk verrezen in de 13e eeuw. Zijn voorganger was een tufstenen gebouw van rond 1100, maar daarvoor had er ook al een houten kerk gestaan.
Aan de zuidkant komen 3 wegen samen. Een ervan, naar het noorden, loopt over de kruin van de wurt.