Zuurdijk

Locatie op de kaart                                                            ↑  vanuit zuidwest                                                            klik op kleine foto voor vergroting

De Zuurdijk (oorspronkelijk zeer waarschijnlijk: zuiderdijk, nl ter bescherming tegen de Marne), is nu een weg o.a. door de buurtschappen 2e en 1e Nijhoezen en het dorpje Zuurdijk, maar was ooit zeer waarschijnlijk een zeedijk. Een erg simpel en laag (max 2m?) dijkje van huiswierden die men met elkaar in verbinding had gebracht. Ontstaan rond 1200? In ieder geval in 1287 ernstig beschadigd door een watervloed.
Volgens een beschrijving uit omstreeks 1830, bestond toen nog een aaneenschakeling van een 40 wierden (rond, rechthoekig of onregelmatig van vorm), lopend van ‘Barnegat a/d Hunze’ tot Robersum. Eeuwenlange grondbewerking heeft niet erg veel reliëf overgelaten. Zeker niet in huidig akkergebied, maar onder bebouwing zijn dijkresten te vinden.
Nu  zien we restanten van huiswierden aan de zuidkant van de oude dijk. De 13e eeuwse kerk staat op een eigen podium aan de noordkant ervan.
Bron: Ben Westerink