Westerwijtwerd

Locatie op de kaart                      het huidige dorp uit zuidwest                     klik op kleine foto voor vergroting ↓  

Algemeen

De oorspronkelijke wierde lag noordoost van het huidige dorp, oost van de Maar, op de vroegere westoever van de Fivel. Hij was noord-zuid 400 m en oost-west 350m groot en min of meer ovaal.
De kerk werd halverwege de 13e eeuw op een eigen, lagere terp (plm 1,9m) gebouwd. Sindsdien zijn bewoning en activiteiten verplaatst van de wierde naar de kerkbuurt, die ook aan het water lag. Hier liggen ook nog een paar huiswierden.
De wierde raakte geleidelijk ontvolkt en zo kon men hem begin vorige eeuw naar hartelust afgraven. Dat gebeurde bijna helemaal tot onder het maaiveld. In het zuiden is een deel van de flank over en daarop staat een boerderij, in het noorden werd hij aan de oostkant wat minder diep afgegraven en dat is nu akkerland, i.p.v. weiland. Rondom ligt een ringsloot en aan de zuid- en oostkant ligt een weg.

Vondsten

Een vuurstenen bijl, een bronzen munt van Antoninus Pius. Luxe import uit de Romeinse tijd, bijv. een vingerring van bergkristal. Verder tal van (resten van) aardewerk serviesgoed, netverzwaringen, spinschijfjes, enz.uit verschillende perioden vanaf 600 vC.