Tuinster wierden

 

↑ Beide wierden uit zuid. Links bouw op geëgaliseerde zuidzijde westerwierde. Midden en rechts de intacte oosterwierde.

Locatie op de kaart                                                                                        klik op kleine foto voor vergroting ↓

Algemeen

Twee grotere wierden die deel uitmaken van de rij Wehe, Tuins, Leens, de Houw, Ulrum en Elens. De oostelijke Tuinster wierde is plm 5,5m+ NAP hoog en heeft een oppervlak van plm 10 ha. Deze wierde is vrijwel ongeschonden.

De westelijke meet bijna 6 m en was plm 1.750m2 groot. Een stuk van de weg door Leens leidt over de kruin van de westelijke wierde. Zuid hiervan werd in de jaren 1925-1939 een flink stuk afgegraven en in ’39 werd onderzoek gedaan.  Van bewoning bleek al sprake in de 7e eeuw. (zie ‘vondsten’). Recenter onderzoek leverde aanwijzingen op van bewoning al in de 5e eeuw.
De zool van deze wierde ligt op 0,8 m+ NAP. De noordkant is grotendeels onbebouwd.

Vondsten

3-beukige boerderijen uit 600-825 nC op parallelle erven. Ook werden resten van een vroeg zodenhuis gevonden. Het lijkt er op dat dit huis tot 6x herbouwd is op de resten van zijn voorgaande bouw.
Verder: benen kammen, naalden en spinschijven, maar ook zaken van hout, weefselresten (wollen kapje) en ijzeren mesjes. En (resten van) aardewerk.