Stedum

 

locatie op de kaart                      ↑ vanuit het noordoosten                      klik op kleine foto voor vergroting  ↓

Algemeen

Het wierdedorp ligt op een oeverwal van de Fivel en stamt uit de 7e eeuw nC. Het bestaat oorspronkelijk uit twee wierden. De noordwestelijke (ovaal), waar de kerk op staat, heeft een kruin van 2,63m+ NAP en is radiair van opzet. Het kerkterrein is ongeveer voor de helft omgracht. De zuidoostelijke (rechthoekig) is een paar cm hoger (2,7m) en het hoogste punt daarvan ligt bij de Molenstraat, op de Hoofdstraat. Daar tussenin, bij de Clantstraat, ligt een dip (op 1,56m): de overgang van de ene naar de andere wierde.
De wierde meet in de lengte 300m en in de breedte 125m (in noordwest) en 135m (in zuidoost). De wierden zouden vanaf de 8e eeuw ‘vergroeid’ zijn.
Op Stedums gebied zijn nog 2 wierden te vinden: noordelijk, ‘De Weer’ aan de Dellerweg, bij nr 9 en westelijk, aan de Crangeweersterweg, tussen de nrs 2 en 4, ‘De Bult’.

Vondsten

2 bronzen Romeinse beeldjes. Uit de terpentijd een paar potjes, ander aardewerk, en een versierde paardekoot. Uit volksverhuizingstijd een bronzen mantelspeld. Ook werden gouden munten gevonden, (nep)munten.
Bij recent onderzoek werden scherven gevonden uit zowel de volle als de vroege middeleeuwen, maar ook uit de Romeinse tijd/IJzertijd.

Reacties zijn gesloten.