Oostum

locatie op de kaart                    ↑ noordelijke toegang                  klik op kleine foto voor vergroting ↓

Algemeen

De wierde dateert uit de IJzertijd of later en ligt op een oude kwelderwal. Bij boringen oost van de wierde werden in 1971 mogelijk sporen van een vlaknederzetting gevonden. Misschien wordt de plek dus al langer bewoond.
De wierde – die noord-zuid 225m en oost-west 200m mat – werd van 1905-1913 scherp afgegraven: alleen de kerk, kostershuis, een boerderijtje en de weg over de wierde werden ontzien. Het zuidoostelijk kwadrant werd later weer tot plm 1,5m opgehoogd met bagger uit het Reitdiep.
Het hoogste punt van de terp zelf steekt 4,5 m boven de omgeving uit, het kerkterrein ligt nog een halve meter hoger. Aan de westkant ligt nog de ringsloot.
Rond de wierde liggen nog drie boerderijwierden. Bijv ten noorden, waarop de boerderij Reinghes Stede ligt.

Vondsten

Op grote diepte: een stel horens, die nog vast zaten aan de kop van een groot dier. Ook werden putten gevonden. Andere vondsten: een gouden Dominus-gulden van Philips van Bourgondië, gouden en bronzen naalden, een bronzen fibula, een bronzen haardtangetje, bronzen charivari, een bronzen spoor en een bronzen potdeksel. Saksische en Frankische potten en scherven van geometrisch versierd aardewerk.
Verschillende aardewerken voorwerpen als bijv weefgewichten en spinklosjes.

Reacties zijn gesloten.