Losdorp

klik op kleine foto voor vergroting

Locatie op de kaart                                                                                                                  zuidkant ↓

zuidkant

Algemeen

Oorspronkelijk is Losdorp een radiair wierdedorp dat tot de jaren 1850 zijn radiale wierdestructuur behield met rondom boerderijen die met de achterkant naar de wierde stonden.
Daarna volgde afgraving van een groot deel van de wierde. Op de afgegraven plekken werd niet meer gebouwd. De wierde is in 2003, met grond die vrijkwam bij de aanleg van tunnels in de N33, weer op de oorspronkelijke hoogte gebracht zodat hij weer grotendeels intact is. Daarna heeft men bomen geplant, waardoor een flink stuk oostkant nu bebost is.
De wierde heeft een hoogte van 3,4m +NAP en is ovaal, 275 x 250m. Hij ligt grotendeels binnen een rondweg en aan de westkant een sloot. Ook het kerkterrein is ovaal, met een ringgracht er omheen. Er loopt een weg/pad van de noordkant van de rondweg naar de zuidkant ervan, langs het kerkterein. In de buurt van de kerk staan een paar woonhuizen, verspreid over de wierde staan een aantal boerderijen op de wierderand.

Vondsten

Diverse scherven van handgemaakt aardewerk uit de Romeinse tijd en van kogelpotten uit verschillende perioden.