Kenwerd

Locatie op de kaart                                                                                                           klik op foto voor vergroting

Algemeen

De wierde heeft een omvang van 300 x 275 m en een max. hoogte tot 4,20 m. Hij is daarmee de grootste in Humsterland. Hij ligt op een kwelderrug en is opgebouwd uit zandige klei. Hij is oud, uit de ijzertijd, van rond 600 vC.
In de 8e eeuw werd hij vergroot door  een getijdegeul met bewoningsresten als mest, as, plaggen en ander afval te vullen. De wierde had toen zijn grootste omvang en moet plaats geboden hebben aan meer dan tien boerderijen.
Hij heeft nu meerdere toppen van verschillende hoogte met ‘depressies’ daartussen. Een goed voorbeeld van een  laat stadium van het samengroeien van huisterpen. Er staan 2 boerderijen op.

Vondsten

In 1827-8: kogels, zwaarden en as (in urnen). Eind 20e eeuw werden bij 3 opgravingen en boringen bewoningssporen tot 5m diep aangetroffen, waaronder inheems-romeinse en Middeleeuwse scherven. Ook een stuk muur en woonvlakken werden ontdekt.