Frytum

locatie op de kaart                  ↑ uit  west: li Frytum, re Frytema                  klik op kleine foto voor vergroting ↓

Algemeen

Frytum bestaat in feite uit 3 wierden:

1 Noord van de Frijtumerweg ligt de kleinere dorpswierde, oorspronkelijk ongeveer ovaal, van ongeveer 200x110m en ongeveer 2,8m hoog. Hij is rond 250 vC opgeworpen.
Aan de noordwest-, oost- en westkant ligt een ringsloot.
Ongeveer in het midden van de westkant heeft een boerderij gestaan. Daar omheen is de wierde afgegraven. Tegenwoordig staat er (nog) een boerderij in de zuidoosthoek.
Aan de oostkant zorgt de ringsloot ook voor een scheiding met:

2 een jongere, kleinere, ovale en onbebouwde huiswierde van ongeveer 2,1m hoog. Deze ligt pal zuid-oost tegen 1 aan, hij is gaaf en onbebouwd. Hij dateert van plm 50 vC.

3 Zuid van de Frijtumerweg staat de boerderij Frytema(borg) op een verhoging van plm 1,6 m. Hij blijkt gebouwd te zijn op een huiswierde.
Aan de oostkant ervan is het terrein ook wat hoger: het is een voormalig borgterrein.

De weg loop oost-west tussen 1 en 2 en 3 door. Hij volgt het dijktracé van de zuid-dijk om Humsterland. Noord van de weg ligt het oude land, zuid ervan het aangeslibde en hogere(!) nieuwe land.

Vondsten

Uit 1 en 2 zijn diverse resten van diverse soorten en typen hand-aardewerk gevonden. (Die indiceren ook de tijd van de eerste bewoning.) In Frytum werd ook een bronzen beeldje gevonden.