Adorp

 

locatie op de kaart                     opgang oost, vanuit west                     klik op foto voor vergroting 

Algemeen

De ovale wierde (275 x 200m) ligt op de uitloper van de Hondsrug, aan een voormalige bocht van de Hunze, het huidige Selwerderdiepje.
Het oudste, westelijke deel is plm 4,9m + NAP hoog en loopt geleideljk af naar het lagere stuk in het oosten, bij de kerk, die op 1,7m hoogte staat. Er is geen ringweg of -sloot. De westhelling is steil, de noordwesthoek is deels afgegraven. Aan noord- en zuidkant zijn stukken tbv nieuwbouw geëgaliseerd.

Vondsten

Er zijn diverse scherven gevonden van inheems aardewerk uit de Romeinse tijd, van kogelpotten (middeleeuwen) en Badorf aardewerk (plm 750 – 900 nC).

bij de vindplaats, ri zuid

1km noordoost van Adorp zijn in 2021 bij het doorgraven van een wierde bij de Munnikeweg tbv de aanleg van een fietspad veel bijzondere vondsten gedaan. Naast veel metaalvondsten, waaronder tientallen romeinse fibula’s (die worden in het wierdengebied vrijwel nooit gevonden), is opvallend veel aardewerk aangetroffen uit de periode 200vC – 200nC (zie afbeeldingen). Na die tijd is de wierde kennelijk verlaten en niet weer bewoond geraakt.
De wierde had vermoedelijk een diameter van plm 200m en had plaats voor 4-5 erven. Hij had mogelijk een hoogte van 2,5m, afgaande op de dikte van het huidige ‘vondstpakket’ van1,75m.

(Bron: (lezing van) Cuno Koopstra – MUG)

Reacties zijn gesloten.