Swichum

locatie op de kaart                      ↑  de terp vanuit het zuid-oosten                      klik op kleine foto voor vergroting

Algemeen

De terp is op een kwelderwal in een moerassige streek rond 400 vC ontstaan en bewoond geraakt. Hij is later regelmatig verhoogd en uitgebreid.
In het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw is de terp rond de kerk (in het westen) en de bebouwing (in het oosten) diep afgegraven. Er zijn nu twee ‘eilanden’ die verbonden zijn  door de doorgaande weg die over de terp loopt.
Een paar boerderijen staan nog herkenbaar op een stuk terprand. Dat geeft een vermoeden van de oude terp-contour.

Vondsten

Er zijn verschillende zaken gevonden. Daarvan zijn het meest opvallend een spiraalvormige armband van brons en een eveneens bronzen draagriem voor sleutels en klein gereedschap (een zgn chatelaine), voorzien van kettingen met bronzen hangers. Deze vondsten zijn gedateerd in de ijzertijd en moeten uit centraal Europa afkomstig zijn.
Verder werd een driehoekige kam gevonden uit eind 5e of begin 6e eeuw nC. Ook beschikt het Fries museum nu over een glis, een spinklosje en een klein potje afkomstig uit de terp.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.