Dronrijp

locatie op de kaart                  ↑ vanaf de haven naar het oosten                  klik op kleine foto voor vergroting ↓

Algemeen

Het dorp is enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling op een kwelderwal ontstaan. De terp en directe omgeving hebben altijd een sterk agrarische karakter gehad. Hij was ook tegen 1900 beperkt bewoond en bebouwd, dus rond die tijd sterk afgegraven, met name aan de noordkant . In feite staan daar nog alleen de kerk en een boerderij (aan het Heechpaed) op de terp. De grootste hoogte is plm 4m +NAP.

Vondsten

Een goudschat met oa 42 gouden tremissen.  Een goudbaartje en verknipt deel van grote gouden riemgesp. Vroeg-Germaans aardewerk, fragment van een Romeinse kom van terra sigillata en laat-Karolingische en Frankische voorwerpen. Een Romeins lampje (1e eeuw) van terra cotta, bronzen beeldje van Mars, geëmailleerde bronzen broche (3e eeuw) , een els van ijzer met benen heft.
Ook in terpen in de directe omgeving zijn diverse vondsten uit diverse perioden gedaan, waaronder de sporen van een dobbe, 3 m diep en 25 m wijd aan de Longbuorren, zuid van Dronrijp.

Reacties zijn gesloten.