Bant (Wilhelmshaven)

locatie op de kaart                                                                                            klik op foto voor vergroting

Een kerk-warft van meer dan 5 m hoog.

In 1863-65 werden bij grondwerk 2 steenkisten uit midden 11e – 2e helft 12e eeuw gevonden. Naar aanleiding hiervan werd in 1867 op deze plek de eerste opgraving van een wurt gestart. Tevoorschijn kwam een plattegrond van een bakstenen gotische kerk. In het fundament werden as-urnen gevonden. Vermoedelijk is de kerk op een voor-christelijke begrafenisheuvel gebouwd.
Bij een nieuwe opgraving in 1909 bleek de wurt in fasen te zijn opgeworpen. Op 3,5 m diepte werd een goed geconserveerde eiken doodskist gevonden. Verdere vondsten: scherven uit de romeinse tijd en uit perioden tussen de 6e – 15e eeuw, enkele ijzeren en bronzen voorwerpen en 2 munten uit 2e helft 15e eeuw . Ook: (beschilderde) glas in loodresten.

De kerk, waarvan een stukje gereconstrueerde ruïne op de kruin ligt, moet in de 13e eeuw gebouwd zijn. Later is hij verbouwd tot een weerbaar gebouw, dat als vesting is gebruikt. Nog weer later is dat weer omgevormd tot een kerkgebouw. De kerk werd in januari 1511 door de Antonivloed verwoest.

De wurt is nu een ‘denkmal’ in een 21e eeuwse omgeving van verkeer, industrie en recreatie.