locatie op de kaart drostenstrasse, ri west ↑ klik op foto voor vergroting
Het kerkplein van Wittmund met de kerk ligt op een warft op een geestrug en vormt daarmee het hoogste punt van de stad. Van belang dus als vluchtplaats.
Sommigen vermoeden dat het huidige kerkplein zich op een voormalige ding-plaats van de oude Germanen zou bevinden, maar daar is tot nu toe geen bewijs voor.
Aan de voet van de heuvel waarop de Nicolaikirche staat, liggen de Norderstraße in het noorden, Burgstraße in het oosten, Drostenstraße in het zuiden en Kirchstraße in het westen. Deze vormen vandaag de dag nog steeds een vierkant, dat het hele kerkplein omsluit en waarschijnlijk ook de voormalige loop van de stadsgracht aangeeft, die ongeveer vier meter diep was. In de middeleeuwen lag waarschijnlijk pal naast de kerk de plaatselijke begraafplaats. Twee grote grafstenen, die in het oosten voor de kerk liggen, duiden daarop.
Naar de stichtingsdatum van de eerste kerk kan alleen maar geraden worden. Aangenomen mag worden dat er rond het einde van de achtste eeuw al een godshuis in Wittmund werd gebouwd. Na het begin van de kerstening lieten de districtskerkverbanden onder het bewind van Karel de Grote in elke grotere gemeente eerst zgn Sendkirchen bouwen om later, in de elfde en twaalfde eeuw, in verdere plaatsen ‘filialen’ te stichten, vermoedelijk ook in Wittmund. Dit was waarschijnlijk de eerste kerk in de stad. Hij was van hout gebouwd en werd samen met andere huizen en gebouwen in 1164 in krijgstumult het slachtoffer van een brand.