Weene

locatie op de kaart                                                                           klik op foto voor vergroting

Al voor 1000nC lagen er op de plaats van de huidige dorpen in de omgeving (bijv. Schirum, Oster- en Westersander) nederzettingen op een zandrug in een omgeving van wetlands en venen. Van daaruit is besloten om samen een kerk te bouwen, maar dan wel op een aparte warft, i.v.m. het overstromingsgevaar van het aangrenzende Krummes Tief. In de 2e helft van de 13e eeuw is de kerk dus in onbewoond gebied, op een eigen warft gebouwd.
De naam ‘Weene’ geeft aan dat dit waarschijnlijk op een plaats is van een heidense gewijde plek. Vermoed wordt dat de huidige kerk op die plek een houten voorganger heeft gehad. Later is het huidige Weene er als een nederzetting omheen gebouwd.

De kerk-warft is niet erg hoog en ligt nu aan de noordkant van het kleine dorpje. Aan de noord- en oostkant grenst hij aan forse uitbreidingsdelen van het kerkhof. Er omheen loopt een pad en aan de west- en zuidkant is een stuk afgestoken, dat van een keermuur is voorzien.