Sillenstede

locatie op de kaart                                                                                       klik op foto voor vergroting

De vrij hoge (kerk-)warft ligt op een uitloper van een zandrug. Hij is driehoekig van vorm met de punt naar het zuiden. De warft loopt vanuit het zuiden over relatief grote afstand op tot de kerk, de noordkant is smal. Hij is in noordwest, noord en oost afgestoken en van een keermuur voorzien.

Ongeveer 8000 vC. werd het gebied al bewoond. De oudste archeologische vondsten stammen uit de nieuwe steentijd, plm 5000-1700 vC. Tijdens de bronstijd vormen zich venen die rond de ijzertijd (plm 600 vC.) door het stijgende water, kwelders worden.
Rond 200 vC begonnen de Chauken, die hier toen woonden, warfte te bouwen. Rond 200 nC gingen de Saksen dat doen. Na de volksverhuizingen gingen de Friezen rond 600 nC de warfte verhogen en ontstaan de huiswarfte bij Sillenstede.

In een kroniek is er sprake van dat tijdens schermutselingen van 1148 – 1168 o.a. de (vermoedelijk houten) kerk van Sillenstede beroofd en beschadigd werd. In elk geval heeft de huidige kerk (van 1233) ook een stenen voorganger gehad, want de klokkentoren uit de 1e helft van de 12e eeuw is aantoonbaar gebouwd met materialen daarvan. Nog tot in de 19e eeuw was de zee door het Sillensteder tief (voorheen een priel) direct bereikbaar.